Ergonomi


Ergonomitips.
För att må bra på arbetet är det viktigt med rätt verktyg.
Här har vi sammanställt några enkla tips för att du ska må bättre och förebygga arbetsrelaterade skador.

Ergonomigenomgång på din arbetsplats.
Vi kommer ut till din arbetsplats för en kostnadsfri ergonomigenomgång där vi går igenom arbetsplats för arbetsplats. Det innebär att du får utbildning i vad som är viktigt, enkla tips som underlättar arbetet och förslag på produkter som förebygger smärtor och skador.

Vi sammanställer sedan detta och du får en tydligt överblick för din arbetsplats. Eftersom vi tycker att det är viktigt att prova ergonomiska produkter innan men bestämmer sig får du kostnadsfritt prova på produkter som underlättar ditt arbete.


Rekommenderad sittställning

Rekommenderad ståställning


Skärm
Övre delen av skärmen ska vara i din ögonhöjd och lätt vinklad. Avståndet från öga till skärm ska vara ca 50-70cm.

Händer
Håll händerna centrerat framför dig och nära kroppen när du arbetar med tangentbord och mus. Desto längre bort från din egen axelbredd din hand kommer ju större blir belastningen.

Ben
Låren ska vara parallella mot golvet.

Armar
Slappna av i axlarna. Armarna i 90 graders vinkel, både när du står och sitter. Underarmarna ska vara parallella med golvet. Se till att du har en rak linje från armbågen ut i fingertopparna.

Stol
Cirka 5-10 cm mellan sits och knäveck. Vinkel och höjd på ryggstödet så du får ett bra stöd för ryggen. Armstöd så att armbågarna vilar på dem. Underarmarna ska vila på skrivbordet.

Fötter
Fötterna ska vara helt i golvet utan att det trycker på baksidan av låren. Använd fotstöd vid behov.